Make a Difference!
Praktijk voor Orthomoleculaire Therapie (kPNI)
en Stress counseling


Hartcoherentie trainingen

met de Emwave hearth math

Deze coachingstrajecten draaien rond ademregulatie en vitaliteit. Door te oefenen met goed adem te halen op alle momenten van de dag, leer je effectief te herstellen en te ontspannen. Dat is zeer welkom in een werkomgeving en maatschappij waar continu aan je getrokken wordt.
In deze coachingstrajecten krijg je de beschikking over een ‘emWave’ apparaatje en is er begeleiding via de computer. De behandeling is ook geschikt voor kinderen en pubers.

Hartritme variabiliteit

De hartritme variabiliteit is de variatie in tijd tussen twee hartslagen. Andere woorden die worden gebruikt zijn hartslag interval, hart coherentie of hart¬frequentie variabiliteit.
Waarom is dat interessant om te meten? Je hartritme variabiliteit zegt veel over hoe je lichaam functioneert. 
 

Als je hartritme gelijkmatig is, dan heb je een ‘lage’ hartritme variabiliteit. Als je hartritme ongelijkmatig is, dan heb je een ‘hoge’ hartritme variabiliteit. Het lijkt een beetje vreemd, maar een hoge hartritme variabiliteit is goed.
Je lichaam is geen machine of robot. Je hart pompt op het moment dat je lichaam het nodig heeft. Bij een hoge hartritme variabiliteit is je lichaam dus in balans. Uit onderzoek blijkt dat hartritme variabiliteit daarom de beste biomarker is die er bestaat.

Geen wonder dat steeds meer medisch specialisten hartritme variabiliteit gebruiken als indicator van iemands gezondheid en herstel. Een lage hartritme variabiliteit komt o.a. door stress, ontstekingen in je lichaam en overtraining.
Veel specialisten weten inmiddels dat een lage hartritme variabiliteit staat voor een slechtere gezondheid van het hart. Een lage score verhoogt het risico op onder andere hart- en vaatziekten en diabetes.

 
 
Hartfrequentie variabiliteit en ademhaling

Er is een samenhang tussen je ademhaling en je hartritme variabiliteit. Inademen versnelt de hartslag, uitademen vertraagt de hartslag. Inademen staat voor stimulatie en paraatheid. Uitademen staat voor kalmering en rust.
Een regelmatige ademhaling betekent dus dat beide activiteiten met elkaar in balans komen. Je kunt je hartritme variabiliteit dus trainen. Het is de reden dat ik de Emwave regelmatig inzet als ondersteuning van de therapie.