Make a Difference!
Praktijk voor Orthomoleculaire Therapie (kPNI)
Hormonen


Hormonen

Hormonen zijn net zo essentieel als een stuur in een auto. Hormoonproducerende organen bepalen voor een groot deel de functie van het lichaam, zorgen voor regulering van de balans (homeostase) en beïnvloeden ons gedrag. Deze organen kunnen daarom het best gezien worden als systemen die verantwoordelijk zijn voor onze aanpassingsmogelijkheden, of met andere woorden onze stresstolerantie.
Daarbij moet stress gezien worden als storing van een evenwicht door wat voor factor dan ook; psycho-emotioneel, fysiologisch, mechanisch, chemisch.
Bij hormonen denkt men vaak alleen aan geslachtshormonen maar er bestaan nog vele andere hormoonsystemen zoals bijvoorbeeld de bijnierhormonen, schildklierhormonen en aan hormoongerelateerde ziektes zoals Diabetes en auto-immuunziekten.
Hormonen zijn stoffen die door specifieke cellen in het lichaam worden aangemaakt en invloed hebben op cellen ergens anders in het lichaam.

Hormonen hebben een grote invloed op het leven van mannen en vrouwen. De klachten kunnen samengaan met hormoonveranderingen tijdens de menstruele cyclus, hormoonveranderingen tijdens het gebruik van anticonceptie. Hormoonveranderingen veroorzaakt door chronische stress, belasting met zware metalen of zware medicijnen. Maar ook verkeerde voeding het eten van teveel suiker en junkfood, maar ook weinig of juist excessief sporten is van directe invloed op je hormoonhuishouding.“To restore health we have to go back to the future”

– Prof. Dr. Frits MuskietWordt het evenwicht verstoord dan worden we geïnformeerd, bijvoorbeeld door de sensatie van kou, honger, pijn, dorst, jeuk of slaap. Deze sensatie vraagt altijd om een beweging heb je honger dan zul je op zoek gaan naar eten. De beweging ontstaat spontaan maar wat je eet is een keuze! Eet men het juiste dan zal de honger voor minimaal 6 uur verdwijnen. Dorstgevoelens verdwijnen voor minimaal 90 minuten.

Met de huidige leefgewoontes van de moderne mens blijken de homeostatische evenwichten zo vaak te storen dat mensen continue honger hebben. Het gevoel van dorst verloren te hebben, en vermoeidheid na pijn de meest geuite klacht is. Het lijkt er dus op dat het moderne leven niet het meest optimaal is voor ons homeostatische evenwicht.

Hormoonproducerende organen zijn heel gevoelig voor voedingsmiddelen, beweging, psycho-emotionele factoren en milieuvervuiling. Factoren die de organen kunnen storen maar ook gebruikt kunnen worden voor het in recordtijd herstellen van de balans. Om die systemen optimaal te laten functioneren zullen de factoren voeding, beweging, stress, genormaliseerd moeten worden.Enkele oorzaken van hormonale disbalans

Het lichaam maakt teveel of te weinig hormonen aan.
Hormonen kunnen onderling uit balans zijn, voor een optimale gezondheid is het belangrijk dat de onderlinge verhouding goed is.
Bij leverproblemen kan het voorkomen dat de afbraak van hormonen niet goed verloopt.
Er kan teveel hormoon worden omgezet in lichaamscellen. Het bekendste voorbeeld hiervan is de omzetting van testosteron (mannelijk hormoon) in oestrogeen (vrouwelijk hormoon) in het vetweefsel. Dit is een van de nadelige effecten van een te hoog vetpercentage.Orthomoleculaire geneeswijze

Met een natuurlijke aanpak zijn hormonale klachten over het algemeen zeer goed te behandelen. Met een gezonde leefstijl, beweging orthomoleculaire voedingssupplementen en plantaardige middelen zijn uitstekende resultaten te behalen. Het is elke keer weer mooi om te zien dat met relatief eenvoudige aanpassing in voeding en leefstijl er enorm goede resultaten te behalen zijn.Hoe nu verder…?

Iets doen aan je klachten
Heb je behoefte om iets aan je klachten te gaan doen, maar weet je niet precies hoe?
Ik help je om stap voor stap de oorzaak op te sporen. Het is dus maatwerk om samen uit te zoeken welke factoren bij jou specifiek voor een verstoring zorgen en hoe wij samen kunnen onderzoeken met welke aanpassing wij de verstoring weer kunnen oplossen. Zodat je je weer energiek en fit kan gaan voelen.

Mocht je last hebben van hormoon gerelateerde klachten, maak dan een afspraak, of bel voor een vrijblijvend gesprek. Bij ‘Behandelmethodes’ en bij ‘Intake‘ kun je meer lezen over mijn werkwijze.
Een beknopte beschrijving van veel voorkomende hormonale verstoringen en de klachten die daar mee gepaard gaan.

Insuline resistentie of Diabetes Mellitus 2

Onze Westerse manier van leven heeft er voor gezorgd dat de toename van Diabetes Mellitus type2 (DM2) epidemische vormen heeft aangenomen. Een belangrijk voorstadium van DM2 is insuline resistentie. In dit stadium zijn je insuline receptoren minder gevoelig geworden. Ze zijn als het ware ongevoeliger voor insuline.
Insuline is het hormoon dat er voor zorgt dat de cel glucose kan opnemen. Als de receptoren minder gevoelig zijn geworden dan kunnen de cellen dus minder glucose opnemen. Een gevolg daarvan is dat er meer insuline geproduceerd zal worden om dezelfde hoeveelheid suiker in je cellen te krijgen.  • Video topic: Reversing Type 2 diabetes starts with ignoring the guidelines – Sarah Hallberg – TEDxPurdueU
    Tijdsduur 18:13 min.

Verschijnselen
Deze reactie is een overcompensatie met als gevolg een bloedsuikerdip na een maaltijd.
Je voelt je na een suikerrijke maaltijd vaak duizelig, misselijk trillerig, ongeconcentreerd en je humeur wordt er niet beter op.
Vermoeidheid na de maaltijden
Hongeraanvallen tussen de maaltijden door.
Relatief veel vetopslag op de buik, heupen de love handles.
Niet kunnen afvallen terwijl je calorie inname is verminderd. Dik worden van weinig eten.
Hoge ontstekingsgevoeligheid zoals een onrustige huid of acne.

Vaak geef je dan toe aan je trek naar meer zoetigheid. Dit werkt alleen als symptoombestrijding op den duur werkt dit de insuline resistentie nog meer in de hand.
Sommige mensen ontwikkelen na jaren insuline resistentie DM2 bij andere gaat dit proces veel sneller. DM2 werd vroeger ook wel ouderdomssuiker genoemd het trieste is dat er op dit moment ook heel veel kinderen DM2 ontwikkelen.

Moet je overgewicht hebben om insuline resistent te zijn?
Kinderen maar ook slanke mensen kunnen al insuline resistent zijn. Insuline resistentie is dus een heel belangrijk voorstadium, maar ook een situatie waarin je nog prima kunt voorkomen dat je DM2 gaat ontwikkelen.

De aandoening is vaak het gevolg van een bepaalde leefstijl. De oplossing is dan ook niet zo heel complex, het is namelijk niets meer of minder dan het aanpassen van je leefstijl.
Orthomoleculaire geneeswijze biedt prima handvatten om op een natuurlijke manier je insuline resistentie aan te pakken en zo te voorkomen dat je DM2 ontwikkelt.
Mocht je al DM2 ontwikkeld hebben ook dan kun je met aanpassingen in je leefstijl je klachten sterk verminderen.


Overgangsklachten

De overgang is het stoppen van de eicelactiviteit. De productie van met name oestrogeen komt op een laag pitje te staan. En de verhouding oestrogeen en progesteron is veranderd. Dit kan op een natuurlijke manier ontstaan maar ook na een operatie of een medische behandeling.

Verschijnselen
Het bekendste verschijnsel is de opvlieger, daarnaast kunnen ook klachten zoals droge ogen, neus, mond en vagina tot de overgangsklachten gerekend worden. Maar ook spier en gewrichtsklachten want ook in de gewrichten liggen slijmvliezen die onder invloed van de daling van oestrogeen dunner worden. Door het tekort aan oestrogeen kunnen stemmingswisselingen ontstaan en verandert de spierspanning. Vanwege de veranderde stofwisseling worden mineralen anders en vaak minder goed verwerkt. De spieren voelen stijf en pijnlijk bij het opstaan. Ook zijn slaapproblemen een veel gehoorde klacht.Pre menstrueel syndroom PMS

PMS is een groep klachten of symptomen die vlak voor de menstruatie kan optreden.

Verschijnselen
De belangrijkste klachten zijn:
Huilbuien (zonder depressieve gevoelens) hartkloppingen, duizeligheid, opgezwollen borsten of buik, hoofdpijn strakke huid, constipatie, vermoeidheid, en soms buikpijn en krampen. Vrouwen kunnen ook op het psychische vlak last hebben van angst en of depressieve gevoelens, nervositeit, prikkelbaarheid of een kort lontje.

Overgangsklachten en PMS zijn met orthomoleculaire geneeswijze prima te verminderen.
Kijk bij Behandelmethoden of Intake wat ik voor je zou kunnen beteken. Of maak een afspraak.
Ieder mens is uniek, een voorstel voor behandeling is dan ook altijd op jouw specifieke klachten afgestemd.


Hormonale migraine

Migraine wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen van hoofdpijn vaak samengaand met misselijkheid, braken en licht sensaties (aura).
Migraine wordt vaak uitgelokt door wisselingen in de hormoonspiegel, veranderingen in weer, vermoeidheid of spanningen, verkeerde voeding of gebruik van teveel suikers.
Migraine hoeft natuurlijk niet uitgelokt te worden door hormonale veranderingen maar kan ook uitgelokt worden door een disbiose in je darm, additieven in voeding. Beruchte boosdoeners zijn: sulfiet in wijn, nitraat in spinazie en bieten, cacao, cafeïne, aspartaam (kunstmatige zoetstof) of ve-tsin in afhaaleten.
Hormonale migraine is met behulp van orthomoleculaire geneeswijze goed te behandelen. Maar eerst zullen we op zoek moeten naar de oorzaak van je migraine.
Welke oorzaak ligt ten grondslag aan jouw migraine klachten? Misschien weet je het al maar is het nog moeilijk om je leefstijl zo aan te passen dat de klachten ook wegblijven.