Make a Difference!
Praktijk voor Orthomoleculaire Therapie (kPNI)
Stress


Stress versus Distress

Stress wordt gezien als de belangrijkste veroorzaker van ziekte in het Westen. Daarmee bedoel ik niet gezonde stress want dat zorgt ervoor dat je goed presteert en dingen wilt ondernemen. Dat je wanneer je in gevaar bent de juiste reactie kunt geven, nadenken, vluchten, vechten maar ook wondheling. Met andere woorden het houdt je in leven.

Maar hoe herken je gezonde stress?

Heel simpel deze heeft namelijk een begin ‘de prikkel’ en een einde ‘de diepe zucht’, het probleem is opgelost, de wond is genezen het evenwicht is weer hersteld, je bent weer in balans. Disstress of chronische stress is een te lang verstoord (homeostatisch) evenwicht, het is namelijk niet geëindigd het sluimert maar door.
Everything you can imagine is real

– Pablo PicassoVan sluimerende stress tot chronische stress

Distress heeft daardoor invloed op alle belangrijke systemen van het menselijk lichaam. Het immuunsysteem, verteringssysteem, het hormonale systeem en het zenuwstelsel. Stress veroorzaakt een heel scala aan reacties in je lichaam, die nodig zijn om te overleven. Heb je de stresscyclus doorbroken, dan krijgt je lichaam weer de mogelijkheid om zich te herstellen. Doe je dat niet, dan blijft je lichaam in de veronderstelling dat het in gevaar is en zal dan ook de bijbehorende overlevingsreacties blijven aanmaken.
Burn out? Vraag naar mijn maatwerk programma. Gebaseerd op coaching en orthomoleculaire therapie.

Vanuit deze visie behandel ik zoveel mogelijk de stressfactoren die verantwoordelijk zijn voor het uit balans brengen van het evenwicht. Denk bij stressfactoren dus niet alleen aan psychosociale stress bijvoorbeeld dreigende werkeloosheid. Ook een verstoorde darmfunctie, overgewicht, teveel of te weinig sporten, eenzaamheid en allergieën zorgen voor een disbalans en daarmee voor chronische stress en uiteindelijk ziekte.

Wil je meer lezen over mijn werkwijze kijk dan bij ‘Behandelmethodes’ en bij ‘Intake‘.
Of bel gerust voor een gratis en vrijblijvend gesprek.